byggakoja.blogg.se

Vi bygger ett Hjältevadshus Spira 168

Övervåning!

Publicerad 2015-01-26 10:28:00 i Allmänt, Huset, Övervåning,

Tänkte att man kunde lägga ut bilden på hur vi tänkt ha övervåningen sen, iallafall som vi tänker nu. Detta är bilden vi skickade till Beijer, därav måtten. Nu har jag inte ritat exakt, men ungefär så här blir det nog :) Det enda vi är osäkra på är om det går att göra badrummet så stort för ventilationen till avloppet går mitt i rummet där. Men det borde ju någon rörmokare veta.
 
 

Bygglov!

Publicerad 2015-01-26 08:50:00 i Allmänt, Huset,

Nu fick vi hem brev från kommunen i torsdags om att bygglovet behöver kompletteras. Det saknades tydligen en anmälan om kontrollansvarig. Det hade vi ju såklart inte en tanke på när vi skrev bygglovsansökan. Jag ringde upp säljaren, han var bergis på att vi gjorde det men han skulle fixa det så det kommer på posten denna veckan. Passade också på att fråga hur det gick med garaget som vi ville förlänga ytterligare en sektion. De hade visst skickat efter nya ritningar för att rita om garaget, men det ska nog inte vara några problem. Mycket papper som ska skickas in för att få bygglov, hela 14 (!) olika handlingar. Nu är det ju ingen brådis eftersom vi börjar gräva först i maj, men ändå skönt att få det klart så fort som möjligt.
 
Vi har även varit i kontakt med Beijer för att köpa OSB och gips som kan lyftas upp av kran innan de lägger på taket på huset. Det sparar några tons bärande upp för trappan sen, och man slipper risken att stöta i överallt. Fick en offert via mail på 14900 för 180 kvm material av vardera. Frågade då hur bra rabatt man kan få om man öppnar byggkonto och handlar allt till övervåningen där. Fick inget "svar" men en ny offert på 14000. 6% rabatt? Han måste skämta! Öppnar jag byggkonto förväntar jag mig kanske 15-20% iallafall. Kollade snabbt på Byggmax också. OSB var bara någon krona billigare per kvm, men gips var runt 40% billigare. Nu är kanske inte kvaliteten den samma, men det får bli en fundering eftersom vi vill helst komma undan med max 10000 för detta.

Tomten!

Publicerad 2015-01-20 15:26:00 i Allmänt, Huset,

 Kom på idag att det inte står något om tomten i de tidigare inläggen, så det får bli ett om den också. Den är en kommunal tomt i den gamla Bolaskogen i Värnamo. Den ligger på 1001 kvm och är nästan helt kvadatisk, ungefär 30x33m. Krassen 2 är tomtbeteckningen och vi kommer få adressen Salviavägen 22 :)
 
 Så här ser den ut idag. Från början låg det en lång stenmur igenom hela tomten också, men vi hade en jäkla tur att kommunen ville ha det som fyllnadsmassa någon annanstans. Annars hade vi fått betala bortforsling av det. Lite stubbar och grejer kvar, men det kunde nog killen som ska göra grunden ta med sig. Så förhoppningsvis blir det gratis att bli av med det också. Det som var bra med denna tomten var att den nästan är helt plan så det blir minimalt markarbete. Den lutar också svagt, svagt bakåt vilket är perfekt för att få bort vatten från huset.
 
Så ser området ut på kartan. Vi fick alltså den som hette Krassen O när vi sökte. Vi hade sökt i ordningen
 
1.Krassen O
2. Krassen P
3. Basilikan E
4. Basilikan F
5. Basilikan G
 
Eftersom vi ville ha så mycket sol som möjligt, men ändå framsidan av huset mot gatan tyckte vi ju att N,O,P,Q var bäst. Vi gillar inte när gaveln av huset står mot gatan och framsidan pekar mot grannen. Men vi ville inte ha någon hörntomt pga att många kvadratmetrar försvinner eftersom man måste ha de där 6 metrarna till gatan. Sen är det ju en massa regler för hörntomter med höjd på staket, buskar, vart man placerar uppfart mm. Med E, F, G tänkte vi att då får man iallafall kvällssolen så de kunde ju också funka. Konstigt nog fick vi vårt förstahandsval även att vi stod sist i kön. Tror jag iallafall eftersom vi gick med bara någon månad innan vi sökte. Men vi tror det beror på att många ville ha de norra tomterna bara för att de är störst. Det dumma med de tomterna tycker jag är, och det ser man redan på hur några har placerat grunderna, att man får bygga huset en bit in på tomten för att kunna ha sol på "baksidan" som då hamnar ut mot gatan. Jag hade aldrig velat ha min sociala yta av tomten ut mot gatan om det hade gått lösa på annat sätt (som att ta en annan tomt). Men som sagt, de prioriterar säkert storlek framför väderstreck, eller så vill de helt enkelt ha det så :) Kul ändå att se området växa fram ur ingenting. Grannen (vem det nu kan va) ser ut att ha kommit långt med sitt lösvirkeshus och några grunder är redan uppe på de andra tomterna. Nu i vår ska kommunen visst släppa den södra halvan av området också. De kommer säkert också gå åt som lösgodis en lördagkväll. Det var allt för idag, ha det gött!

Om

Min profilbild

Micke

Från Värnamo! Denna bloggen kommer i huvudsak handla om husbygget!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela