byggakoja.blogg.se

Vi bygger ett Hjältevadshus Spira 168

Bygglov!

Publicerad 2015-02-25 10:31:00 i Allmänt, Huset,

Då var bygglovet godkänt, gick ganska snabbt ändå. Nu väntar vi på ett datum för tekniskt samråd med kommunen som säkert blir om 1 månad ungefär. 
 
Ett tekniskt samråd är i princip ett möte med kommunen för att de ska se att man själv som byggherre har koll på läget. Den man har som kontrollansvarig för bygget deltar också och går igenom en kontrollplan. Den kontrollansvarige är den person som kollar att alla regler och lagar följs under byggets gång, samt att alla delmoment görs på rätt sätt. Men i slutändan är det ju en själv som byggherre som har ansvaret, så det gäller att kanske ha lite koll på läget själv också.
 
Om allt går som det ska på det tekniska samrådet (vilket det oftast gör) får man ett startbesked, som innebär att man får sätta spaden i jorden. Vi fick ju tillbaka det justerade avropet nu i veckan och det står att tillträdesveckan blir vecka 25, vilket gör att leverans på huset är vecka 20. Nu börjar det ju dra ihop sig och en lång, svettig semester väntar :)
 
 

Avrop!

Publicerad 2015-02-20 16:39:54 i Allmänt, Huset,

I början av veckan fick vi tillbaka avropsavtalet som är den slutgiltiga beställningen där man anger alla tillval, små detaljer som handtag på köksluckor, alla ytskikt osv. Några småfel var det, men efter ett samtal var det snabbt fixat och de ska skick ut ett nytt avtal. Vi fick ju också med lite ritningar på huset där alla tillval och så var med. Kul att se helheten :)
 
Vi skulle ju dock inte ha någon entrétrappa utan bara verandan, så den vet jag inte hur de fått med. Den är iallafall borttagen nu. Den helglasade altandörren hade de visst inte hunnit få info om heler så det är också ändrat. Annars är det så det kommer se ut :D Det enda vi funderat på att ändra i efterhand också är på sydöst sidan, bilden längst upp till höger. Vi tyckte att det var snyggt i SMV med de smala höga fönstrena i hörnan också, så vi kanske köper ett sånt fönster till och sätter längst ut till vänster på gaveln. Då får vi samtidigt in lite mer ljus vid matplatsen. De har detta på 1-planshuset Spira 122 som ser ut så här:
 
Här är det ju en helglasad fönsterdörr till köket också som vi inte kommer ha, men vi vill kanske ha de 3 smala. Ser bättre ut än med bara 2 :)
 
Här är då den invändiga ritningen där övervåningen bara är ett förslag eftersom det är oinrett. I köket kommer vi bygga en köksö och inte ha något bord, men en överhängande bänkskiva och 2-3 sittplatser. I vardagsrummet vänder vi på det jämfört med bilden och har matbord närmast köket. Soffa, tv-möbler och allt det där hamnar i andra änden av rummet :)
 
Nu är det dags att kyla bärsen för ikväll är det provsmakning av det hembryggda :)
Trevlig helg allihop!
 
 

Soldäck!

Publicerad 2015-02-17 16:21:00 i Allmänt, Huset, Tomten,

Nu har vi för skoj skull kollat lite vad som behövs till ett soldäck. Detta ligger ju kanske minst 1 år fram i tiden, men bra att veta ändå :) Satt och ritade lite på bilden nedan, ganska smidigt när de är skala 1:100. Då blir ju varje mm 1dm i verkligheten så man kan ha med de riktiga cc måtten, mängd trall osv för att räkna vad som går åt.
 
 
Denna ritningen är på fel håll eftersom vi ska ha spegelvänt, men måtten blir ju ändå samma. Det tjocka blyertsstrecket är ju alltså soldäcket då, runt 83kvm blir det. Vi har inte bestämt riktigt än om den kommer se ut exakt så här, eller om det blir lite sneda hörn kanske för att det ska hända nåt. Vet inte heller om det blir vanlig impregnerad trall (som vi i så fall laserar kanske) eller den bruna varianten. Många kanske och många alternativ här nu, men vi har ju tid på oss att bestämma hur vi vill ha det :) Vi kommer nog också vilja glasa in delen utanför köket. Men eftersom kommunen inte godkänner det i bygglovet så får vi antingen ta det som ett attefallsbygge på 15kvm sen och övertala grannen, eller söka nytt bygglov om vi vill ha större än 15kvm. På bilden står det ett pris på totalt 22500kr, men vi räknar med att kunna få ner det någonstans mellan 15-20000. Vi har kollat priserna på Beijer, det enda de inte hade på nätet som vi bara uppskattat pris på var justerbara plintar. Det som tillkommer här också utöver det vi räknat på är ju grus, markduk och om vi vill hyra plintborr. Kan ju vara idé om man inte vill gräva 26 hål för hand :) Det var allt för idag.
 
Ha en kladdig fettisdag :)

Om

Min profilbild

Micke

Från Värnamo! Denna bloggen kommer i huvudsak handla om husbygget!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela