byggakoja.blogg.se

Vi bygger ett Hjältevadshus Spira 168

Första inlägget!

Publicerad 2015-01-17 21:56:00 i Allmänt, Huset,

Hej hej!
 
Micke och Josse heter vi som bloggar här. Tänkte att vi skulle blogga lite om vårt husbygge, ett Hjältevadshus Spira 168. Idén kommer av att det inte finns så många bloggar om detta huset och inte mycket info i allmänhet heller på nätet. Det tyckte vi var ganska frustrerande när man ville ha lite mer än det säljaren gav. Sen tycker vi det kan vara skönt att ha bloggen att referera till i framtiden kanske.
 
Vi har bott i lägenhet nu i snart 4 år och letat hus aktivt i ca 2 år. Hela tiden har det varit något som stör eller att planlösningen varit fel i de begagnade hus vi tittat på. Vi började samtidigt fundera på nytt och insåg ganska snabbt att det skiljer inte så mycket i pris. Sen dess har vi varit i kontakt med både Hjältevadshus, Smålandsvillan och Myresjöhus. Myresjöhus gick bort då de modeller vi kunde tänka oss där låg minst 1 miljon över de andra husen. Sen valde vi till slut Hjältevadshus av bla de anledningarna nedan.
 
Huset är då ett Hjältevadshus Spira 168 (http://hjaltevadshus.se/hus/spira-152-168/), som är ett 1 1/2 planshus med oinredd övervåning på 168 kvm. 97 kvm bottenplan och 71 övervåning. Men eftersom vi kommer ha takkupa räknar vi med runt 171-172 kvm. Vi jämförde en hel del med Smålandsvillan Kalmar innan vi bestämde oss. Det är ju i princip samma hus, men vi kände att Spira var ett bättre hus överlag. Golvvärme mot Kalmars element, alufönster standard, öppet upp till nock på övervåning, stabilare takreglar som man slipper sala innan isolering, samt att det kändes som att det var lite högre finish på Spira. Vi var på Husknuten i Göteborg för någon vecka sen och deras visningshus såg nästan exakt ut som det vi tänkt så här kommer en bild på det huset och planlösningen på bottenplan.
 
 
 
 
 
 
Kan ju lista tillvalen vi gjort också. Det var ganska många, men vi kände att det är lika bra när man ändå bygger nytt så blir man inte missnöjd i efterhand.
 
Liggande panel
Färdigmålad fasad (vit)
Veranda
Gavelfönster x2 på båda gavlar
Takkupa (mot baksidan eftersom det kändes väldigt onödigt att ha full takhöjd i trappan)
Invändig trappa (vitlaserad furu)
Kök Plus (lådor och inbyggnadsvitvaror)
Braskamin (Contura 556)
Ytterdörr Hudson
LED-spot fönstersmygar mot framsidan
Färdigisolerat tak
Helglasad dörr i vardagsrum
Dubbelgarage G70 (705x605)
Förlängning garage 2 sektioner (blir 845 långt)
Isoleringssats garage
Ytterdörr garage
Montage garage
Frakt garage - Ja de tar betalt för detta :/
Gör-lite-själv
 
Invändigt kommer vi ha vita målade väggar med någon fondvägg/panelvägg, inte bestämt hur och vart än. Golvet blir ett Pergo laminat som heter Vinter Ek. Ljust ekgolv med lite struktur i. Köket blir vitt med en ljusgrå bänkskiva, funderade på valnöt först men det blev inte så pga att vi kommer bygga en köksö och känner då att det blir för mycket valnöt. I badrummet kommer vi kakla och ha stora, rektangulära, liggande plattor i blank vit. Golvet blir nog ljusgrått som vi tänker nu. Klädvård blir det en standard våtrumsmatta, vit med lite lätta motiv av vass. Övervåningen kommer vi färdigställa över en tid på några år då vi inte direkt behöver den ytan till att börja med. Vi räknar med 3 år ungefär, men ingen skrivet i sten. När vi var i Göteborg var vi också inne i ett färdigt kundhus och tittade på övervåningen. Riktigt snyggt, de hade gjort som vi tänkt med att ha öppet upp till nock i alla rum. Grym rymdkänsla! Så här såg det ut:
 
 
Vill man se hela huset ligger det kvar här än så länge: http://www.hemnet.se/bostad/villa-5rum-save-goteborgs-kommun-gullovagen-52-6759842
 
 
När vi skrev entreprenadkontrakt (för att få prisgaranti) för ca 1 år sen hade de rabatt på vissa tillval. Vi fick halva priset på liggande panel, kaminen och färdigmålad fasad. Panel och kamin hade vi tagit ändå, men fasaden blev ju gratis arbete i och med priset. Vi tänkte heller inte ta isolerat tak först eftersom man kan köpa materialet själv för mindre än halva priset. Men efter besök i några kundhus så tyckte vi det såg lite väl jobbigt ut och tänkte att vi har nog med jobb ändå och slipper gärna den biten. Gör-lite-själv innebär att de drar av 70000 på huspriset och då utgår tapeter, golv, innerdörrar. Man får även sätta lister, foder och byggstäda själv. Men vi ville ändå måla väggar och ha andra golv så det gjorde inte så mycket. Vi tänkte inte heller ta garaget från början då de var ganska dyra, men sen sänkte de priserna rejält och då var det lika bra att ta det. Då får vi också över 50 kvm förvaring direkt och slipper bära upp allt till övervåningen när vi flyttar in.
 
 
Vi har skickat in bygglov och väntar nu på det, samt att få tillbaks avropet från Hjältevad. Sen är det bara en massa byrokrati med kommunen och en lång väntan till huset kommer. Vill nån veta något så fråga på :)
 
/Micke

Kommentarer

Postat av: Daniel

Publicerad 2015-01-17 23:21:58

Hej på er mina goda vänner.
Vi ska ta ett snack angående detta. Vill ta mera del och närmare info av er angående ert val.
o grattis till er hus.



Svar: Absolut!
Mikael Karlsson

Postat av: Heléne

Publicerad 2015-01-18 11:47:39

Hej! Det ska bli kul att följa ert Spira 168 och jämföra med vårt, lycka till!

Svar: Tack Heléne! :) Detsamma! Ni lär väl bli klara långt innan oss, men då kan vi ju sno idéer :D
Micke

Postat av: Emma

Publicerad 2015-01-23 22:18:45

Åh vad himla roligt att vi hittade er blogg. Vi ska nämligen bygga ett spira 175 i Linköping och håller som bäst på att invänta bygglovet. När det är godkänt kommer även vår blogg publiceras så håll utkik! Mvh Emma och Ted

Svar: Roligt Emma! Du får skriva en länk sen när den kommer igång då :) 175 var väl några kvm större övervåning eller hur var det? Den finns ju inte på nätet än så jag har inte tittat så mycket på den. Missa inte heller lakespira.blogg.se
Micke

Postat av: Jessie

Publicerad 2015-02-16 20:27:58

Hej! Vi funderar också på att bygga ett Spira 175 I Göteborg. Vi vill gärna ha garaget, men offert jag fick från Hjältevad låter lite dyrt. Undrar hur lyckat ni förhandla ner priset på garaget? Tack på förhand! Jessie

Svar: Hej! Vilket garage och vilket pris har ni fått? När vi började titta på huset för ca 1,5 år sen hade de bara dyra garage. Tror ett dubbelgarage låg på 175000. Nu hade de visst en ny leverantör (Björklidens garage), iallafall var det de som säljaren nu förmedlade. Men de hade lite olika steg på både enkel och dubbelgarage. Man valde bredd, och sen var alla 605cm långa standard. Man kan sen välja till längdsektioner på 120cm, hur många man vill. VI tog det som är 705 brett, valde till 2 längdsektioner så det blir 845 långt. Standardgaraget ligger på 114900, längdsektionerna 9200. Men då ingår ju ingen grund i detta pris :)
Micke

Postat av: Jessie

Publicerad 2015-02-17 23:09:03

Heg Micke!

Vi tog det minsta garaget G40 på 30kvm, Br 4.05m L 7.25m. Fick 197000 som ingår allt.

MVH
Jessie

Postat av: Zandra Wallin

Publicerad 2015-04-16 10:50:05

Hej,

Bra initivativ att blogga om ert husbygge både för er själva, andra som vill bygga hus men även för oss som jobbar på något sätt med hjältevadshus då det hjälper oss att bli bättre! Ska bli roligt att få följa er resa!

Svar: Ja det känns som att det är bra att kunna ha bloggen att referera till om man glömt något tex. När vi började titta på Spira 2013 så fanns bara Familjen B bygger och det känns som att det behövs fler. Jättebra för de som går och funderar på husbygge. Hur jobbar du med Hjältevadshus? :)
Micke

Postat av: Zandra Wallin

Publicerad 2015-04-20 08:51:48

Ja, absolut! Och framför allt är det roligt att ha "resan" dokumenterad i både ord,bild och känsla när huset är färdigt. Jag studerar till teknisk företagssäljare och där ingår det praktik som säljare. Jag har själv byggt ett volymhus med en annan hustillverkare för något år sedan och då fick jag upp ögonen för jobbet som säljagent. Men jag valde att söka till hjältevadshus för att jag måste kunna tro på produkten jag säljer. Så jag har praktik nu som säljare hos Peter Janthe i Stockholm/Södertälje och bloggar om praktiken och hittade då er blogg :)

Svar: Kul! Hoppas du fortsätter läsa och lycka till med plugget :)
Micke

Postat av: Zandra Wallin

Publicerad 2015-04-20 09:40:12

Tack! Och det kommer jag att göra :)

Postat av: Sara

Publicerad 2016-09-26 21:48:36

Vad kostar den trappan som tillval? :)

Svar: Hej! Den låg på strax under 28000 när vi skrev entreprenadavtal, men den har säkerligen stigit i pris sedan dess. Oavsett så var det billigare att få den monterad från fabrik än att köpa en lös byggsats själv i efterhand och så är det nog fortfarande :)
Micke

Postat av: Lisa Anvegård

Publicerad 2017-02-18 17:57:41

Hejsan,

Vi bygger också ett hjältevadshus och har valt GLS. Det vi funderar på är om det går att måla väggarna i det skicket som de kommer i eller om något förarbete behövs göras innan man målar?

Supertacksam för svar

Mvh
Lisa

Svar: Hej! Det vi gjorde var att spackla alla spikhål såklart, men också torka väggarna med fuktig trasa innan vi målade då de var ganska dammiga :)
Micke

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Micke

Från Värnamo! Denna bloggen kommer i huvudsak handla om husbygget!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela