byggakoja.blogg.se

Vi bygger ett Hjältevadshus Spira 168

Slutbesiktning!

Publicerad 2015-06-17 00:05:00 i Allmänt, Hjältevadshus, Huset,

 
 
Idag hade vi slutbesiktning på huset. Skönt att det äntligen är klart och vi kan börja med ytskikten inne i huset. Våran säljare var på plats tillsammans med byggledaren och våran KA, samt då besiktningsmannen som Garbo valt ska besikta huset. Besiktningsmannen hette Thomas Carlsson och var från Kristiansstad, väldigt trevlig och verkade noggrann. Nu hade han ju inte jättemycket att besikta mot ett färdigt hus då vårat bara är "målningsförberett", men han verkade känna och klämma på det mesta. Han hittade några smågrejer som snabbt fixades av Adam (byggledaren) direkt, så som lite halvtaskig fog på ett ställe i köket, småjusteringar av fönsterdörr i vardagsrum och några skåpsdörrar. Det fanns inget handtag till förrådsdörren till garaget heller så det åkte jag och Adam och köpte direkt efter besiktningen. Snabbt och smidigt löst! :)
 
Det enda han anmärkte på egentligen var att ingående vatten till huset skulle vara isolerat ifall fläkten lägger av mitt i vintern och man inte är hemma, lätt fixat enligt honom själv. Däremot våran garagegrund gillade han inte, den var ojämnt slipad och hade höjdskillnader. Han sa att det kan ju gå att spackla upp kanske, men våran KA var inte säker på att man får göra det. Vi får se hur vi löser detta med grundsättaren. Vi ska ju trots allt inte ha några bilar där inne så det kanske går att göra något ytskikt. Men sen ska man ju också ta hänsyn till att om man en dag säljer huset kanske den nya ägaren vill köra in bilen. Vi sa iallafall att vi får nog göra klart garaget först och sen se hur man ska fixa golvet. Det blev dock ingen anmärkning på detta i och med att grunderna inte levereras av Hjältevadshus så vi får ta det med han som gjorde grunderna.
 
Två saker som anmärktes på från fabrik var först att byggnadsinspektören vid besök på montagedagen såg att det var lite bristfällig isolering i gavlarna där uppe. Det var för små bitar på vissa ställen och intryckt på andra. Jag såg också själv att köksfläkten var lite sne. Båda dessa grejerna var åtgärdade nu till besiktningen. Däremot våran mörkgråa ytterdörr var inte på plats än då de inte fått leverans av dörrarna, vi får vänta nån vecka till på den verkar det som. Dock är ju just detta inget som påverkar funktion eller så på huset så vi har inte skällt något vidare om detta.
 
Vi såg också i helgen när vi var uppe och kikade att de panelbitarna som sitter under taket eller vad man ska säga från takspetsen in mot huset var lite sådär gjort. De hade kapat till den lite väl mycket så det blev en stor springa in mot husväggen. Detta höll Adam med om och lovade att skicka dit snickarna för att fixa det.
 
I övrigt så ser allt bra ut och vi är skitnöjda med huset. Ska bli kul att se resultatet av alla månader av planering när alla ytskikt vi valt kommer på plats. Nästa vecka kommer plattsättaren och gör badrum och entré. Då kommer vi också börja spackla väggarna, det tråkigaste gör man först som tur är :) Ska se om vi får in lite mer bilder här under veckan.
 
Och om det inte blir något mer inlägg innan fredag så önskar vi alla läsare en riktigt trevlig midsommar! :)

Kommentarer

Postat av: Mange

Publicerad 2015-06-17 00:15:40

Va kul! Grattis får man lov att säga. Måste säga att det kändes som ni nyss var på tekniska samrådet..:)

Hoppas att det löser sig med de avvikelser ni funnit.

Mvh

Mange

Svar: Tack! :) Ja det har verkligen gått undan, men det är skönt att slippa lång byggtid också.
Micke

Postat av: Robert

Publicerad 2015-06-17 10:10:20

Kul! Men stå på er med garagegolvet nu när ni har besiktningsmannen på er sida. Det finns industrispackel som funkar i garage. Jag jobbade tidigare på en byggfirma där vi också fick en dålig yta på ett garagegolv. Där löstes det med att vi la klinkers och kostnaden delades lika med kunden

Svar: Ja våran KA sa också att man kanske kunde lägga klinker, men han som var och tittade på grunden sen tyckte att de kunde spackla upp den och slipa den jämn. Vi har tänkt måla golvet sen med 2-komponentsfärg så vi vill självklart ha en jämn yta.
Micke

Postat av: Robert

Publicerad 2015-06-17 10:26:47

En kommentar till, märkligt att inte hjältevadshus inte har som rutin att firman som gör grunden är med på besiktningen, fel som i detta fall ska vara med i protokollet och där i ska det framgå vem som är ansvarig för felet.

Ett tips till alla som bygger hus, samtliga entreprenörer som ni har kontrakt med ska närvara på slutbesiktningen. Det underlättar mycket vid fel om detta är dokumenterat av en besiktningsman. Slutbetala heller aldrig förrän något arbete är besiktigat och klart.

I detta fall kanske det löser sig om grundfirman är seriös och fixar detta ändå. Om inte är mitt råd att ta ut besiktningsmannen igen och besiktiga bara grunden ihop med entreprenören. (Jag jobbar som beställare av entreprenader)

Svar: Tyvärr är det så att Hjältevadshus inte är ansvariga för grunden då man måste ta in en separat entreprenör för denna. Det ligger utanför deras område. Besiktningsmannen i sin tur besiktar grunderna också, men kan inte hålla Hjältevadshus ansvariga för det. Självklart hade det varit smidigare för kunder om de hade totalentreprenad, men vi hoppas det löser sig smidigt nu :)
Micke

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Micke

Från Värnamo! Denna bloggen kommer i huvudsak handla om husbygget!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela