byggakoja.blogg.se

Vi bygger ett Hjältevadshus Spira 168

2 möten på 1 dag!

Publicerad 2015-04-01 16:06:22 i Allmänt,

Igår var vi både hos kommunen och banken, över 4 timmar totalt så man var helt slut i huvudet efteråt. Först hade vi det tekniska samrådet hos kommunen. Väldigt givande, byggnadsinspektören var grundlig i allt och förklarade bra. Det mesta handlade egentligen om husets och grundens konstruktion, sen en genomgång av kontrollplanen. Huset ska ju levereras den 12 maj så det bokades även en arbetsplatsträff samma datum för att inspektören ska kunna se både grunden och huset.
 
Vi fick lite info om vilka stadgar som följs i bygget, vilka åtaganden vi har och vilka Hjältevadshus har. Vi ska bla se till att det finns en barngrind i trappan innan slutbesiktning, spärrar måste finnas på knivlåda, medicinskåp osv, samt att det ska finnas hällskydd till spisen, vilket följer med huset.Vi måste boka sotare för besiktning av kamin och im-kanal. Vi ska göra en radonkoll vintern år 2 för att se så att grunden inte släpper igenom radon. En energiuppföljning kommer också att göras.
 
 
 Vi fick också lite info om hur tomten bör se ut, tex med fall från huset och sånt. Det kom också upp en grej som vi inte visste. Vi har ju tänkt ösa in allt i garaget eftersom vi tog det färdigmonterat och sen göra klart det invändigt (isolering och ytskikt) på semestern. Men det visade sig att vi får inte använda garaget över huvudtaget förrän det är brandsäkrat, dvs att väggarna mot grannen och vårat hus är gipsade. Det enda vi får ha där tills dess är byggmaterialet. Blev ju lite nitlott nu då när vi lik förbannat får släpa upp allt till övervåningen. Men vi får väl skynda på med garaget då så vi kan använda det, även om det egentligen inte hade högsta prioritet.
 
Vi var också på banken direkt efter samrådet. Vi skrev lite papper på byggkrediten så att vi kan börja lyfta den eftersom tomten ska betalas nu. Sen var det mest lite snack om framtiden, lite försäkringar och så. 
 
Nu har vi också äntligen hittat klinker som vi vill ha i badrum och entré. En ljusgrå platta från Golvabia, tror den hette "Creative Modul". Men den fanns bara i 10x10, 15x15 och 30x30, vi ville ju ha 20x20 i badrum, 10x10 i dusch och 30x30 i entré. Men jag hittade en bild på ett annat badrum i ett Spira med 30x30 plattor och det såg helt ok ut. Så nu får det bli 30x30 i både entré och badrum, samt 10x10 i dusch. Vi ville ju ha något där duschblandaren sitter också för att bryta av den vita väggen. Men efter lite fundering så blir det kanske snyggast att ha samma grå 10x10 i 3 rader upp över väggen också och inte bryta av med svart som vi tänkte från början. Finns tyvärr inga bra bilder på hur plattan ser ut så jag får väl lägga upp en bild när vi köpt det :)
 
Glad Påsk allihop!

Kommentarer

Postat av: Heléne Jonsson

Publicerad 2015-04-09 12:06:02

Hej! Intressant att ni fick info om att göra en radonkontroll vintern år två. Står det i någon dokumentation från Hjältevadshus eller är det lokala kommunbestämmelser? Vi har ej hört ngt om detta!

Svar: Nej det är olika från kommun till kommun. Det var byggnadsinspektören som sa vid samrådet att det måste göras. Tror det var för att det var normalriskområde så de vill veta att grunden inte släpper igenom mer än tillåtna värden. Även energiuppföljning blir det efter 1 år tror jag det var. Men det kanske ni också får göra?
Micke

Postat av: Heléne Jonsson

Publicerad 2015-04-11 08:10:40

Okej, vi får kolla upp detta. Vi har inte hört något om det iaf..

Svar: Det borde nästan byggnadsinspektören sagt vid ärat samråd också om det var aktuellt. Men det är alltid bättre att fråga en gång för mycket :)
Micke

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Micke

Från Värnamo! Denna bloggen kommer i huvudsak handla om husbygget!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela